Ik had ooit een gemeentelid dat het niet zo had op kaarsjes met kerst. ‘Dat Jezus het licht is, dat kun je toch niet met kaarsjes uitbeelden. Dat doen we alleen maar voor de gezelligheid’ zei hij. ‘Als je uit zou willen beelden dat Jezus het licht voor de hele wereld is, dan zou je een schijnwerper in de kerk moeten plaatsen.”
Het was op z’n minst een originele gedachte. Maar ik vind een kaarsje toch ook goed passen met kerst (en inderdaad dat is ook warmer, gezelliger). Tegenover alle duisternis in de wereld stelt God niet een machtig licht dat alle duisternis in een keer laat verdwijnen. Het licht van kerst lijkt meer op het vlammetje van een kaarsje dan op een schijnwerper. Een klein lichtje van hoop in de duisternis. Een lichtje dat gemakkelijk kan uitgaan. Je kunt zomaar de hoop, de moed of het geloof verliezen.
Maar met een kaarslichtje kun je ook iets dat je met een schijnwerper niet zal lukken. Je kunt er weer andere kaarsjes mee aansteken.Als je met een brandend kaarsje begint, kun je er uiteindelijk een heel gebouw mee verlichten. Zondag deden we dat in de kerk in Dronten (zie foto). Het resultaat was beperkt – waxine lichtjes geven minder licht dan ik had verwacht – maar de duisternis werd minder. We konden elkaars gezichten weer zien.
Jezus liet op aarde weinig tastbaars achter: geen indrukwekkend gebouw, geen groots instituut en zelfs geen schijnwerper. Hij liet een groepje mensen achter die zijn licht ook weer door konden geven. Zo groeide het licht in de wereld. Het begon met een vlammetje in een achterafprovincie van het Romeinse rijk. Nu zijn er in elk land van de wereld mensen die aangestoken zijn door het licht van Jezus.
Misschien klinkt dat wat zweverig, maar dat hoeft het niet te zijn. In dezelfde dienst vertelde Johannes Bos iets over zijn werk en hoe in Malawi christenen licht laten schijnen: door de hoop ondanks armoede en verstoting niet op te geven. Bijvoorbeeld door akkers te bebouwen en de opbrengst ook juist met familieleden door wie ze eerder verstoten zijn. Zo eenvoudig kan het zijn.