Een tijdje terug hoorde ik het verhaal van christenen die besloten alle verzen in de Bijbel die gaan over rijkdom, armoede en eerlijkheid/gerechtigheid er uit te knippen. Er vielen grote gaten in hun Bijbel. Het gaat in de Bijbel vaker over geld en eerlijk delen dan bijvoorbeeld over de heilige Geest, de doop of de hemel. Maar op de een of andere manier lijken veel christenen - inclusief mijzelf - dat nogal gemakkelijk te vergeten. En te leven met een verknipte Bijbel. Het is een nogal gevaarlijk onderwerp.
Richard Stearns schreef er onlangs een boek over The Hole in our gospel, of in het Nederlands: Het gat in ons evangelie. Stearns verdedigt daar - terecht volgens mij - dat het er in de Bijbel niet allereerst om gaat dat ik een persoonlijke relatie met Jezus heb. Het gaat in de Bijbel om recht op Gods wereld. (En natuurlijk speel ik daar persoonlijk een rol in, maar de focus ligt buiten mijzelf.)
Het is een thema dat me bezig blijft houden: wat is nu recht doen. We hebben er ook onlangs een nummer van de Reformatie aan gewijd. Philip Troost schrijft daarin een confronterend artikel waarin hij duidelijk maakt dat geloof in Jezus niets is als het niet gepaard gaat met zorg voor de mensen die er niet bij horen. Ook vind je er een uitgebreide bespreking van het boek van Stearns. Je kunt hier een gratis exemplaar van deze Reformatie bestellen. Ik schreef er zelf tien tips in over eerlijk leven, of streven naar recht. Die kun je hieronder ook lezen. Vat ze niet op als tien geboden, maar ga na wat jou kan helpen.
1.Ga de pijn niet uit de weg. Er is zoveel pijn en verdriet in de wereld dat het een natuurlijke reactie is om je ervoor af te sluiten en het leed van de ander maar van je af te schuiven. Maar niet degenen die zich afsluiten voor de roep naar gerechtigheid, zullen verzadigd worden, maar zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid (Matteüs 5:6).
2.Onderzoek jezelf. Vraag je af: wat houdt mij tegen om met alles wat ik heb God en mijn naaste te dienen. Waar houd je misschien teveel van, of waar ben je bang voor? Doe dat als het kan samen met anderen en leg het neer voor God.
3.Neem de tijd om te bidden. Als je je machteloos en misschien ook schuldig voelt vanwege zoveel pijn en verdriet, neem dan telkens weer de tijd om te bidden voor de mensen die lijden. Leg ook je eigen onmacht en schuldgevoel bij God neer.
4.Houd je ogen open. Mensen die onrecht lijden vallen vaak niet op. De mensen waarmee Jezus zich in Matteüs 25 identificeert zijn de ‘onaanzienlijken’. Vraag je eens af: welke mensen in mijn omgeving zie ik zomaar over het hoofd? Welke mensen in mijn buurt zijn bijna onzichtbaar geworden? Zou je juist hen aandacht kunnen geven?
5.Geef de tienden. Het is een wet uit het Oude Testament die wereldwijd nog steeds door veel christenen gevolgd wordt. Ook juist door christenen die zelf in zeer arme omstandigheden leven. Door na te gaan of je de tienden geeft, dwing je jezelf om je uitgaven en giftenpatroon nog eens te bekijken. Zou het ook anders kunnen?
6.Consumeer bewust. Probeer zoveel mogelijk producten te kopen die ‘fair’, eerlijk, zijn. Dat kan dus over je voedsel gaan, maar ook over kleding of andere producten. Natuurlijk is dat soms duurder, maar wil je echt dat anderen voor een te laag salaris, als kind, of onder slechte omstandigheden werken, zodat jouw potje pasta goedkoper is? Voor meer informatie google bv. op ‘schone kleren’ of ‘fair food’.
7.Maak anderen bewust. Vraag in de winkel als je een nieuwe broek koopt of de verkoper weet waar die vandaan komt en of de broek eerlijk is gemaakt (dus goede arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid, goede salarissen). Vraag naar de manager als de verkoper het niet weet. Als er regelmatig klanten naar dit soort dingen vragen, gaan kledingverkopers en –producenten dit ook belangrijker vinden. Je kunt voor dergelijke vragen ook bellen of mailen met de klantenservice van een bedrijf.
8.Steun organisaties die zich inzetten voor meer recht in de wereld. Je kunt denken aan organisaties die armoede bestrijden, maar ook aan organisaties die zich inzetten voor kinderrechten, eerlijke arbeid of vrede.
9.Laat anderen delen in jouw plezier. Als je van plan bent om een dagje uit te gaan, op vakantie te gaan of wat leuks voor jezelf te kopen, ga dan na of je het misschien ook iets goedkoper kan. Geef het bedrag dat je overhoudt weg aan iemand die er dan ook wat leuks voor kan doen of aan een organisatie die er iets goeds mee kan doen voor een ander. Of nog leuker: neem iemand mee die het zelf niet kan betalen.
10.Bespreek het in je kerk. Hoe zet jouw gemeente zich in voor recht doen in deze wereld? Kijk eens samen met anderen naar waar jullie als kerk je geld en tijd insteken. Zou het meer zichtbaar kunnen worden dat je samen Gods koninkrijk en zijn gerechtigheid zoekt?
Als predikant van de Kruiskerk in Nunspeet en consultant en trainer bij De Verre Naasten maak ik van alles mee wat mij aan het nadenken zet over het leven, mensen en God. Sommige van die gedachten deel ik op deze site door blogs, artikelen en preken.
COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED