Wakker blijven voor Afrika?

Ik snap het niet. Wat hebben tegen een berg op fietsen en onderzoek naar kanker met elkaar te maken? Wat is de link tussen een marathon in Oeganda en armoedebestrijding? Als iemand graag tegen een berg op fietst, prima. Als iemand graag geld geeft voor kankeronderzoek, nog beter. Maar ik zie geen verband.

Maar dat is er wel. Met het fietsen tegen de Alp d’Huez is de afgelopen jaren zo’n 100 miljoen opgehaald. Ondanks het onhandige gedrag en idealisme van een van de oprichters en een aantal miljoenen die nog niet zijn uitgegeven is er heel wat geld goed ingezet om kanker te bestrijden. 120 hardlopende mannen wisten in Oeganda 1,3 miljoen binnenhalen voor Compassion en Open Doors, waardoor allerlei vormen van armoede bestreden konden worden. Hartstikke goed dus dat fietsen en hardlopen. Hetzelfde geldt voor een nacht buiten slapen, 24 uur wakker blijven of welke ontbering ook voor het goede doel.

Mijn werkgever heeft inmiddels ook gezien dat dit een goede manier is om geld op te halen. Eind september gaan we bij DVN 24 uur achter elkaar op kantoor werken om ons daarvoor te laten sponsoren. In Frankrijk tegen een berg op fietsen had mij leuker geleken, maar helaas… Volgens een collega van mij is het trouwens onzin dat ik meedoe aan deze sponsoractie: “Een workaholic als jij doet toch niets bijzonders als hij 24 uur achter elkaar werkt? Daar kun je de mensen geen geld voor vragen.” Ik vind dat ze overdrijft, maar deels heeft ze gelijk. Ik ben geen workaholic. (Ja ik weet ook wel dat alle verslaafden zeggen dat ze zelf niet verslaaf zijn, maar ik ben het echt niet!) Maar aan de andere kant: je hoeft me inderdaad niets te geven omdat ik 24 uur achter elkaar wakker blijf. Zo bijzonder is dat nu ook weer niet.

Toch hoop ik wel dat je als je dit leest wilt overwegen je (virtuele) portemonnee te trekken. Niet omdat ik een nacht oversla. Maar wel voor die kerken in Afrika. De Verre Naasten heeft namelijk wel een geweldig goed doel bedacht voor deze 24 actie.

De ondersteuning van kerken in Congo, Kenia en Oeganda. Op allerlei manieren zijn deze kerken actief om iets van Gods koninkrijk te vertellen en te laten zien. In Kenia zetten ze zich in voor betere gezondheidszorg en betere landbouw (ja, inderdaad Kenia is dat land waar telkens weer een hongersnood uitbreekt als het te lang droog blijft). In Oeganda zijn er kerken die gevangenen bezoeken (onze gevangenissen zijn luxe hotels in vergelijking met de gevangenissen daar). En in Congo spannen kerken zich in om christenen te trainen in de alledaagse toepassing van de Bijbelse boodschap in de kerk en het dagelijks leven. (Zoals Matthew Parris een aantal jaren geleden schreef: As an Atheist I truly believe Africa needs God. Of voor een mijn eigen ervaringen kijk hier) Erg relevant en een mooie kans om dit werk te steunen.

Mocht je Afrikaanse kerken willen steunen kijk dan hier. Je steunt mij er overigens ook mee. Als ik me op 27 september om 6:00 vertwijfeld afvraag wat het verband is tussen een nacht opblijven en kerken in Afrika, dan is het fijn om als antwoord te kunnen horen: al dat geld dat is overgemaakt.

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED