Vind een baan in Zweden!

Ben je op zoek naar werk, maar ben je telkens een van de 200 die naar dezelfde baan solliciteren? Of wil je gewoon wel eens wat anders? Misschien is het wat voor je om een baan in Zweden te zoeken. Hoewel er daar ook werkloosheid is, zijn er vacatures waar nog steeds mensen voor gezocht worden. Ze staan open voor Nederlanders.

Ik ben dit weekend op bezoek in Zweden in Trånas, tussen Stockholm en Göteborg. Een prachtige omgeving waar mensen op een mooie dag als vandaag een middag gaan langlaufen. In de zomer komen er hier mensen kamperen voor watersport, vissen en wandelen. Ze zouden hier graag zien dat hier wat meer Nederlanders komen wonen.

Voor wie denkt 'waar gaat dit allemaal over?': nee, ik ben niet van baan gewisseld en werk niet voor een Zweeds uitzendbureau of zo. Ik werk nog steeds voor De Verre Naasten en daarvoor ben ik nu in Zweden. Mensen die ik dat de afgelopen week vertelde, fronsten hun wenkbrauwen. De Verre Naasten werkt toch in ‘arme’ landen?

Voor wie dat ook denkt: dat is wel vaak zo. Maar soms ook in Europa, zoals in Zweden. Ik ben hier samen met een andere Nederlander op bezoek bij een kleine beginnende Zweedse kerk. Dat valt nog niet mee. Geen succesverhalen hier van een snel groeiende kerk door kerkplanting. Het evangelie uitdragen is vooral een kwestie van volhouden. Nog veel meer dan Nederlanders lijken Zweden spreken over religie of over persoonlijk leven uit de weg te gaan. Daarbij wordt geloof in God gezien als iets vreemds.

De nieuwe kerk hier groeit daarom slechts langzaam door persoonlijke contacten van de leden, die maar heel langzaam groeien (de contacten bedoel ik). David Bergmark (zie foto), dominee en kerkplanter van de kerk in Trånas, zou daarom ook wel wat Nederlandse christenen in zijn kerk erbij willen. Er is al een jong Nederlands gezin dat in Trånas woont en lid is van zijn gemeente. Volgens David passen Nederlanders hier goed, omdat de Nederlandse cultuur wel veel lijkt op de Zweedse en Nederlandse christenen zich voor hun geloof vaak sterk baseren op de Bijbel.

Morgen bezoeken we een kerkdienst van Davids kerk. Ik verheug me erop. Na de kerkdienst is er ook een maaltijd in de kerk, wat er de gewoonte lijkt te zijn. Dat is dan weer het mooie van een kleine kerk – dat schept een band. Vandaag hebben we al verschillende mensen van de kerk ontmoet, die zich enthousiast inzetten voor de kerk. Een bijzondere groep mensen.

Maar ze kunnen nog wel wat mensen gebruiken. Dus zoek je een (andere) baan. Zou je wel willen wonen in het mooie landelijke Zweden en ook nog iets willen betekenen voor een kleine kerk daar? Dan zou je hier eens kunnen kijken, of proberen of je David Bergmark via facebook kunt contacten.

 

 

COPYRIGHT © 2012 | ALL RIGHTS RESERVED